Eurooppa on Amerikan vasalli

28/04/2023

Ranskan presidentti oli Kiinan-vierailulla 5-8.4. Vierailun jälkeen 9.4. Les Echos lehden haastattelussa Macron totesi mm. seuraavaa (englanninksi käännetyt Les Echosin sitaatit on kopioitu DW:n nettijulkaisuista):

"Euroopan täytyy kehittää "strategista autonomiaa" eli riippumatonta ulkopoliittista linjaa."
"Emme halua jakaa maailmaa blokkeihin...eikä Euroopan pitäisi hämmentää maailmaa ja sotkeutua kriiseihin, jotka eivät ole meidän."
"Macron varoitti seuraamasta Amerikan ulkopolitiikkaa hätiköiden, paniikissa."
"Ja Macronin mielestä Brysselin (eli EU:n) pitäisi myös "ymmärtää", miten Kiina näkee suhteensa Taiwaniin."
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
The French head of state stressed what he considered to be the need for the EU to develop "strategic autonomy," a term used to refer to the bloc maintaining an independent foreign policy line.
"We don't want to get into a bloc versus bloc logic," he said, arguing that Europe "should not be caught up in a disordering of the world and crises that aren't ours."
He warned against following American foreign policy as a "panic reflex."
Macron said that it was important for Brussels to "understand" China's reasoning when it comes to Taiwan.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Pari päivää myöhemmin 12.4. hän totesi lehdistötilaisuudessa Amsterdamissa, että...
"se, että olemme liittolaisia, ei tarkoita, että olemme myös vasalleja, eikä se myöskään tarkoita, ettemme saisi ajatella itse."
- - - - - - - - - - - - - - - -
"Being an ally does not mean being a vassal... doesn't mean that we don't have the right to think for ourselves."
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ranskalaiset tietävät ehkä suomalaisia paremmin, mitä sana vasalli tarkoittaa. Frankkien kuningas Kaarle Suuri aloitti 800-luvulla käytännön, jossa ratsumies sai palkan palveluksistaan läänityksenä. Läänityksen saaja, vasalli, oli lääninherralleen uskollinen ja palveli kyselemättä herransa sodissa.

Itse tulkitsen kommentit niin, että Macron on oppinut Ukrainan sodan läksyt: Blokki-ajattelu ei toimi, se ei turvaa rauhaa. Myös Venäjän näkökulmaa olisi pitänyt "ymmärtää". Amerikan mukaan ei olisi pitänyt lähteä paniikissa, olisi pitänyt ajatella itse. Olemme tosiasiassa Amerikan vasalleja.

Eurooppa on tehnyt Ukrainan suhteen liian monta virhettä.