Ukrainan uudet vallanpitäjät nousivat vuonna 2014 valtaan ampumalla omia kansalaisiaan. EU käänsi tosiasioille selkänsä

20/01/2024
Viron silloinen ulkoministeri Urmas Paet ja Cathrine Ashton, EU:n "ulkoministeri".
Viron silloinen ulkoministeri Urmas Paet ja Cathrine Ashton, EU:n "ulkoministeri".

Poliittisia ja taloudellisia uudistuksia vaatineet mielenosoitukset olivat jatkuneet Kievin Maidan-aukiolla marraskuusta 2013 lähtien. Tilanne kärjistyi 20.2.2014, kun tarkka-ampujat ampuivat mielenosoittajia Maidan-aukiota ympäröivistä rakennuksista. 48 mielenosoittajaa ja 4 poliisia kuoli. 

"We are outraged by images of Ukrainian security forces firing automatic weapons on their own people," Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney kommentoi tapahtumia Washingtonista. Ukrainan sisäasianministeriö myönsi, että mellakkapoliiseille oli annettu lupa käyttää asetta, mutta vain itsepuolustusta varten. 

Julmaa verenvuodatusta seuranneessa kaaoksessa maan demokraattisesti valittu presidentti Viktor Janukovyits suostui presidentin valtaoikeuksien kaventamiseen ja ennenaikaisiin vaaleihin, mutta myönnytykset eivät riittäneet kaikille. Janukovyits sai uhkauksia ja joutui pakenemaan henkensä kaupalla 21-22.2.2014 välisenä yönä. 22.2.2014 Ukrainan parlamentti erotti poissaolevan Janukovytisin presidentin virasta.

Viron silloinen ulkoministeri ja nykyinen MEP Urmas Paet oli matkustanut Kieviin heti Maidan-aukion veristen tapahtumien jälkeen. Siellä hän oli tavannut ainakin kansalaisaktiiveja, vieläkin Maidan-aukiolla päivystäneitä mielenosoittajia ja venäjän kielisen väestön keskuudessa suositun Alueiden puolueen kansanedustajia. 

Kun Paet palasi takaisin Viroon, EU:n ulkoasioista vastannut Cathrine Ashton soitti 26.2.2014 Paetille kysyäkseen matkan kuulumisia. Ulkopuolinen taho sai äänitettyä puhelun https://youtu.be/XkLDyO4ktTs?si=I4c9ksbeZnQ-nwEd  ja se tuli julkisuuteen 5.3.2014. Paet on myöntänyt puhelun aitouden.

"Impressions are sad", Paet aloitti puhelinkeskustelun. Hän kertoi, ettei kansa luota myöskään uuteen hallintoon. Kaikilla uuteen hallitukseen tulevilla ministereillä on "likainen menneisyys". Alueiden puolueen kansanedustajat ja jäsenet olivat kertoneet, että heidän koteihin oli tunkeuduttu yöllä ja yksi kansanedustaja oli hakattu parlamentin ulkopuolella. 

Kun puhe siirtyi tarkka-ampujien uhreihin, Paet kertoi: "it is very disturbing that now the new coalition don't want to investigate what exactly happened, so there is stronger and stronger understanding that behind snipers it was not Yanukovych, but it was somebody from the new coalition".

Uudet vallanpitäjät eivät siis halunneet, että Maidan-aukion ammuskeluja tutkintaan. Sen sijaan maasta paennut Janukovyts piti lehdistötilaisuuden 28.2. 2014 Donin Rostovissa Venäjällä ja totesi, että "tietysti on erittäin tärkeää suorittaa väkivallantekojen puolueeton tutkinta viranomaisten, opposition ja Euroopan neuvoston yleisessä valvonnassa".

Kolme vuotta myöhemmin vuonna 2017 Italian suurin kaupallinen mediayhtiö Mediaset tuotti Maidan-aukion tapahtumia valaisevan dokumentin  https://mediasetinfinity.mediaset.it/video/matrix/esclusivo-guerra-in-ucraina-le-verita-nascoste , joka myöskin löytyy englanniksi tekstitettynä https://youtu.be/pMUcrtBGX5w?si=vmJvmJ2DSulvvsAp.

Dokumentissa haastatellaan kolmea georgialaista palkkasoturia ja tarkka-ampujaa, jotka oli lähetetty tammikuussa 2014 Georgiasta Kieviin ottamaan yhteen Maidanin mellakkapoliisien kanssa. Kuukausi myöhemmin heille tuotiin myös aseet ja 20.2.2014 he saivat käskyn ampua mielenosoittajia. Yksi haastatelluista miehistä ampui Ukraina-hotellin, toinen konservatorion parvekkeelta. Myös kahden liettualaisen tarkka-ampujan kerrotaan olleen ampujien joukossa. 

Jo vuosi tapahtumien jälkeen tehdyssä BBC:n dokumentissa kerrotaan myöskin ukrainalaisesta miehestä, joka oli värvätty ampujaksi mielenosoittajien joukosta (https://www.youtube.com/watch?v=mJhJ6hks0Jg).

The Kiev Independent, 24.10.2023
The Kiev Independent, 24.10.2023

Vaikka Paet oli kertonut uusien vallanpitäjien haluttomuudesta tutkia Maidanin ammuskeluja, tutkimuksiin kuitenkin ryhdyttiin. Rikostutkijat ja uhrien omaisia edustaneet lakimiehet syyttävät kuitenkin Janukovytsia seuranneiden presidenttien Petro Poroshenkon ja Zelenskyn hallintoja ja syyttäjiä tapausten käsittelyn estämisestä. Ks.kuva yllä. https://kyivindependent.com/euromaidan-murders-case-why-is-the-verdict-criticized-and-why-is-it-about-russia/.

Itse asiassa Zelensky oli sallinut vuonna 2019 viiden tutkintavankeudessa olleen mellakkapoliisin vaihtamisen Itä-Ukrainan separatistien ukrainalaisiin sotavankeihn. Tutkintavankeudessa olevien vankien vaihtaminen on vastoin Ukrainan lakia, mutta on selvää, että asioiden tutkimisesta olisi Ukrainan nykyisille vallanpitäjille vain ja ainoastaan haittaa.

EU-parlamentin täysistunto jätti 27.2.2014 Ukrainan tilanteesta oman päätöslauselman. Päätöslauselmassa se antoi Ukrainan laittomalle vallankaappaukselle hiljaisen hyväksyntänsä ja ilman mitään todisteita teki Janukovyitsista syyllisen ammuskeluun: "Presidentti Janukovytšin alaisuudessa toimineet viranomaiset menivät selvästi liian pitkälle valtuuttaessaan turvallisuusjoukot käyttämään oikeita luoteja mielenosoittajia vastaan ja lähettäessään tarkka-ampujia Majdan-aukiolla olevien ja sen lähellä olevien rakennusten katoille".

Kun Paetin ja Ashtonin välinen puhelinkeskustelu vähän myöhemmin (5.3.2014) vuoti julkisuuteen, MEP Willy Meyer jätti Ashtonille 19.3.2014 kirjallisen kysymyksen https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-7-2014-003239_EN.html. Miksi Ashton ei ollut paljastanut Paetilta saamiaan tietoja, jotta parlamentti olisi voitu ottaa ne huomioon jättäessään asiaa koskevan päätöslauselman? Ashton piti asian selvittämistä ukrainalaisten tehtävänä! https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-7-2014-003239-ASW_EN.html

On hyvin epätodennäköistä, että ukrainalaiset olisivat onnistuneet tekemään laittoman vallankaappauksen omin voimin tai edes mainittujen georgialaisten ja liettualaisten avustamana. Amerikkalaisilla sen sijaan on pitkä ja vankka kokemus muiden maiden hallitusten vaihtamisesta. 

Mielenosoittajien ampumisessa ja Janukovyitsin syyttämisessä oli hyvin todennäköisesti kyse niin sanotusta false flag-operaatiosta. Tällaisessa operaatiossa teon vastuullinen tekijä naamioidaan samalla, kun siitä syytetään toista osapuolta.

Esimerkiksi vuonna 1962 USA:n puolustusministeriö laati suunnitelman operaatio Northwoodista. Suunnitelma piti sisällään omiin sotilaskohteisiin suunnattujen valeiskujen lisäksi esimerkiksi Amerikassa asuvien kuubalaisten salamurhia ja pommi-iskuja eri puolille Yhdysvaltoja. Kaikilla näillä iskuilla se olisi oikeuttanut muun maailman silmissä hyökkäyksen Kuubaan. Silloinen presidentti Kennedy ei kuitenkaan hyväksynyt suunnitelmaa. 

Europpa on Amerikan suhteen aivan liian sinisilmäinen ja heikko. Hyvä lähtökohta olisi epäillä kaikkea, mitä Washingtonissa sanotaan ja tehdään. 

Kun valta vaihtui vuonna 2014, amerikkalaiset saivat ottaa Ukrainan hallintaansa. Jos joku vielä epäilee, kuka halusi Ukrainaan sodan, yllä Zelenskyn valtaan auttaneen oligarki Kolomoiskyn kommentti New York Times:ssa 13.11.2019: "And you -America- are forcing us to be at war".

Jos edes europpalaisia ei kiinnosta totuus, paljon ihmisiä saa vielä kärsiä.