Ensimmäinen vaalipaneeli

25/02/2023

Vaalien ensimmäinen paneelini Aleksinkulman juhlasalissa Oulussa. Huomasin, että olin ensikertalainen: Jo aikaisemmin eduskuntaehdokkaana olleet panelistit olivat ymmärtäneet tuoda mainoksia ja muuta mainostavaraa mukanaan...

Paneelin oli järjestänyt naisjärjestöjen kattojärjestö NYTKIS ry. Kysymykset liityivät laveasti sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Yksi kysymys oli muistaakseni: "Miten puolueenne on lupautunut edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa?".

NYTKIS on jo asettanut 2023-27 hallitusohjelmalle omat tavoitteensa. Se haluaa muun muassa toimenpideohjelman, joka purkaa koulutuksen ja koulutuspolkujen sukupuolisidonnaisuuksia.
Hieman kyllä epäilen, onko tyttöjen ja poikien koulutusvalinnoissa enää juurikaan stereotypioista kumpuavaa eriytymistä, segregaatiota. Väittäisin, että nuo stereotypiat ovat jo melkolailla karisseet. Miehiä on hoivatyössä ja nainen voi olla lentokapteeni.

Omassa puheenvuorossani aiheesta kumosin siis kulttuurista kumpuavien stereotypioiden merkityksen. Uskon sen sijaan, että naisilla ja miehillä on synnynnäisiä, biologisia eroja, jotka selittävät myös ammattivalintojen eriytymistä: Jostakin käsittämättömästä syystä tekniikka yleensä kiinnostaa miehiä...